fbpx

Relatietherapie

Loopt het al een tijd niet zo goed meer in jullie relatie? Lopen de emoties hoog op? Zijn er veel ruzies of is er juist stilte en weten jullie elkaar niet meer te vinden?

De eerste probleemsignalen zijn vaak irritatie over en weer of juist het uitblijven van een constructief gesprek. Dit kan leiden tot oplopende conflicten of het vermijden van bepaalde onderwerpen of situaties. Het kan lastig zijn om zonder hulp zo’n patroon te doorbreken.

Soms heeft deze disconnectie te maken met een bepaalde levensfase. Je bent geleidelijk allebei een andere kant op gegaan en weet elkaar niet goed meer te vinden. Het kan ook zijn dat blokkades of pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden in de weg zitten, wat weer zorgt voor onzekerheid of angst voor afwijzing.

Relatietherapie helpt bij het inzichtelijk maken van patronen, het doorbreken van blokkades en het verbeteren van de onderlinge communicatie. De gesprekken helpen om beiden weer tot jezelf te komen, je eigen behoeften en verlangens uit te spreken en op een liefdevolle manier met elkaar te verbinden.

Werkwijze Emotionally Focused Therapy (EFT)

Emotionally Focused Therapy is een wetenschappelijk bewezen methode die gebaseerd is op de hechtingstheorie en menselijke behoeften in intieme relaties. EFT helpt om de negatieve patronen in jullie relatie te leren kennen en te veranderen. Zodat jullie sterker en veiliger met elkaar verbonden zijn.

Tijdens de sessies leren jullie inzien welke invloed je op elkaar hebt, op welke manier je elkaar ‘triggert’ en welke emoties en gedrag dit bij de ander oproept. Jullie leren ook begrijpen waarom je doet wat je doet. Gedrag wordt namelijk gedreven door emoties. EFT maakt inzichtelijk welke onderliggende gevoelens en emoties bepaald gedrag veroorzaken. Richting je partner ben je op sommige momenten bijvoorbeeld boos of verwijtend of juist stil en teruggetrokken in jezelf. Terwijl je je onderliggend niet gezien voelt, niet belangrijk, eenzaam, het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent of misschien angst voelt om verlaten te worden.

Tijdens de sessies leer je deze onderliggende gevoelens te herkennen in jezelf en te benoemen naar je partner. Je leert in gesprek te gaan over hoe je je voelt zonder in verwijten of zwijgen te vervallen. Hierdoor kan je partner je beter begrijpen en je geven wat je op dat moment nodig hebt.

Door jezelf en elkaar beter te leren begrijpen, komt er rust in jullie relatie. Vervolgens komt er ruimte voor verdieping en ga je ervaren hoe het is om je partner dichtbij te laten komen, juist wanneer je je angstig of onzeker voelt. Hierdoor groeit de verbinding tussen jullie, kunnen jullie er écht voor elkaar zijn en moeilijke momenten in het leven beter aan.

© 2021 inward / onward  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring

catriene@inwardonward.nl  |  +31 6 41 31 49 26