fbpx

De ‘loos’ woorden

Persoonlijke coach Catriene Smit

Voel jij je ook wel eens machteloos, radeloos of hopeloos?

Het zijn hele nare gevoelens. Je bent namelijk de controle kwijt. Je hebt geen grip meer op de situatie. Je voelt je rot en weet niet hoe je daaruit kunt komen. Je rot voelen an sich is al vervelend. En dan het gevoel hebben dat je er niet uit kunt komen, maakt het nog erger.

Om dat nare gevoel van machteloosheid of radeloosheid niet te hoeven voelen komen er vaak andere emoties bij, bijvoorbeeld boosheid. Boos zijn is namelijk een stuk fijner dan je machteloos voelen. Boosheid geeft een gevoel van grip, je kunt wat doen. Vaak wordt de energie van boosheid op zo’n moment destructief gebruikt, door bijv. te gaan schreeuwen tegen een ander. 

Dat geeft even wat opluchting, maar al vrij snel daarna komt het schuldgevoel. Je wilde eigenlijk helemaal niet zo boos reageren naar de ander, het kwam voort uit pure machteloosheid.

Dan nu de vraag, wat kun je dan wel doen wanneer je je machteloos of radeloos voelt? Wanneer je alle grip kwijt bent? 

Een eerste belangrijke stap is ZIJN met je machteloosheid. Tot 10 tellen en het nare gevoel toelaten, voelen, ervaren. Jezelf verbijten in je machteloosheid in plaats van afreageren op de buitenwereld. Je zult merken dat het dan vanzelf wat afzwakt en je wat tot rust komt. Dit geeft al meer grip. Een volgende stap is je machteloosheid benoemen, aangeven dat je het even niet meer weet. Zo ontstaat er begrip bij de ander en voel jij je minder alleen in je gevoel.

En wil je hier nog een stap in zetten en dit op een dieper niveau aanpakken, neem dan gerust contact met me op!