fbpx

De lucht klaren in relaties

Wat doe jij wanneer je ruzie hebt gehad met je partner? Kom je er daarna gelijk op terug, wacht je een tijdje en bespreek je het later of laat je het ‘overwaaien’ en ga je over tot de orde van de dag. Of misschien laat je het gaan, maar merk je dat je er in je hoofd nog erg mee bezig bent en het moeilijk los kunt laten. 

Het is belangrijk om in relaties regelmatig de lucht te klaren om het vertrouwen en de verbinding te behouden. Toch vermijden we regelmatig zo’n gesprek, bijvoorbeeld uit angst dat dit tot conflict leidt of de relatie op het spel zet. Het gevolg is echter dat deze ‘emotionele unfinished business’ zich opstapelt, veel energie kost en de verbinding juist negatief beïnvloedt. 

Merk je dat je vaker de lucht zou willen klaren, maar dat je nog wat weerstand voelt? 

Hier volgen wat handvatten om het gesprek aan te gaan:

  • Plan regelmatig tijd samen voor zo’n gesprek, bijvoorbeeld 1x per week.
  • Begin met de vraag: Is er deze week iets dat ik gedaan of gezegd heb, dat de verbinding tussen ons versterkt heeft?
  • En vervolgens: Is er deze week iets dat ik gedaan of gezegd heb dat voor afstand gezorgd heeft of het vertrouwen geschaad heeft?
  • De reden voor deze 2 vragen is dat het soms makkelijker is om je uit te spreken wanneer je hiertoe uitgenodigd wordt door de ander. Voor de ander is het makkelijker om het antwoord te horen wanneer hij/zij voorbereid is. 
  • Vervolgens kun je antwoorden met: Toen je dat zei / deed, voelde ik me… (boos / verdrietig / teleurgesteld / eenzaam) en dacht ik…. (het is ook nooit goed / je begrijpt me niet / ik sta er alleen voor).
  • Vervolgens kan de ander het gevoel erkennen, hierop doorvragen, etc.
  • Vermijd hierbij een gesprek op inhoud, het gaat niet om wat er feitelijk gebeurd is of wie er gelijk heeft, het gaat om het onderliggende gevoel. Wanneer daar erkenning voor is, wordt de verbinding hersteld en versterkt.

  Natuurlijk kun je zo’n gesprek ook gebruiken om andere zaken te delen. Wellicht is er iets voorgevallen waar je je voor schaamt of wat je spannend vindt om te vertellen. Iets waar je je ongemakkelijk bij voelt of een behoefte / verlangen dat je graag wilt uitspreken.

  Veel oefenplezier gewenst!