fbpx

In en uit je emotie stappen

Er bestaan verschillende definities van emotionele intelligentie.

Een manier om ernaar te kijken is dat emotionele intelligentie je de mogelijkheid geeft om in en uit je emotie te stappen. Je wordt er dan niet meer door overgenomen. Je kunt de emotie helemaal ervaren, voelen in je lijf én je kunt jezelf er ook weer van differentiëren. Je kunt er als het ware uitstappen en naar kijken. 

Dit zorgt er enerzijds voor dat je ook echt verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen emoties en anderzijds geeft het je keuzevrijheid. Wanneer je namelijk overgenomen wordt door je emotie heb je geen keuzevrijheid meer. Je reageert dan ‘automatisch’ vanuit de emotie door bijvoorbeeld in de aanval te gaan, jezelf te verdedigen, weg te lopen, etc. 

Wanneer je je bewust wordt van je emotie, voelt waar je in geraakt wordt en je er vervolgens van los kunt maken, heb je de mogelijkheid om anders te reageren. Niet reactief, maar proactief. 

Hoe doe je dat?

Dat begint met bewustwording; het in kaart brengen van je eigen ‘emotionele patronen’. Wat gebeurt er wanneer je getriggerd wordt? Wat voel je in je lijf, welke emotie ervaar je en hoe reageer je? Wanneer je bijvoorbeeld boos wordt, waarin word je dan geraakt waardoor je zo boos wordt? Voel je je bijvoorbeeld niet gezien of niet erkend? En hoe voel je je wanneer je je niet gezien voelt? Misschien voel je je verdrietig of eenzaam.

Door dit proces van afpellen kom je bij het onderliggende gevoel waarin je geraakt wordt. Door dit te voelen en erkennen in jezelf neem je verantwoordelijkheid voor je eigen emoties en heb je de mogelijkheid anders te reageren naar de buitenwereld. Hoe fijn is dat. 😉

Wil je meer inzicht in jouw emotionele patronen en hier anders mee omgaan? Neem dan gerust contact met me op!