fbpx

Levend verlies

Misschien heb je er wel eens van gehoord of ben je er zelf mee in aanraking gekomen.

Levend verlies is levenslange rouw die je ervaart wanneer je partner, kind, andere geliefde of jijzelf een chronische ziekte of beperking heeft of bij een onvervuld verlangen. Je kunt levend verlies ervaren op allerlei gebieden, zoals een familielid die ALS of kanker heeft, een onvervulde kinderwens of je kind dat fysieke en/of verstandelijke beperkingen heeft.

In het laatste voorbeeld had je ongetwijfeld bepaalde ideeën of dromen zoals samen sporten of wandelen in de bergen in Oostenrijk. Je weet nu dat dit niet mogelijk is, dat deze wensen niet in vervulling zullen gaan. Er zal vast iets anders voor in de plaats komen, maar wat is nog onduidelijk. Het toekomstbeeld dat je voor ogen had is een blanco pagina geworden. 

Levend verlies is een verlies dat je hele leven bij je blijft, dat elke dag voelbaar is en schommelt in intensiteit. Je komt er steeds opnieuw mee in aanraking, vooral bij belangrijke mijlpalen. Wanneer je kind bijvoorbeeld 4 jaar wordt en andere kinderen gaan op die leeftijd fietsen, word je geconfronteerd met het feit dat jouw kind nooit zal fietsen. Wanneer andere kinderen hun zwemdiploma halen, voel je het verdriet dat jouw kind nooit zal leren zwemmen en wanneer kinderen van vrienden uit huis gaan weet je dat jouw kind nooit volledig zelfstandig zal kunnen wonen. De pijn en het verdriet zijn op die momenten extra voelbaar.

De blanco pagina gaat zich zeker vullen met mooie momenten en belevenissen. Ook zullen er ervaringen op komen te staan die je van tevoren niet had kunnen bedenken en die je leven hebben verrijkt. En tegelijkertijd blijft er het gemis van de elementen die hier nooit op zullen staan.

Heb je zelf te maken met levend verlies en wil je hier graag ondersteuning bij? Neem dan gerust contact met mij op!