fbpx

In het contrast ervaar je jezelf

Quote in het contrast ervaar je jezelf

We hebben in ons leven hier op aarde te maken met dualiteit. Ieder aspect heeft altijd 2 kanten; positief en negatief. Deze dualiteit helpt ons om onszelf op allerlei verschillende manieren te leren kennen en te ervaren.

In mijn vorige blog heb ik het gehad over hoe dualiteit je helpt om jezelf te zien via de ander. 

Deze blog gaat over hoe dualiteit je helpt bij het helder krijgen van je verlangens en om dichter bij je gevoel te komen.

Door te ervaren wat je niet wilt, weet je wat je wel wilt. Een voorbeeld: Misschien voel je je niet helemaal op je plek in het werk dat je nu doet of in de relatie die je hebt. Door te ervaren wat hierin niet werkt voor jou, weet je steeds beter wat je wel wilt en wat belangrijk is voor jou. Zo helpt dualiteit, oftewel contrast, je bij het krijgen van duidelijkheid en focus.

Een andere manier om contrast te gebruiken is om dichter bij je gevoel te komen. Ik pas dit regelmatig toe bij cliënten. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld komt met een gevoel van onzekerheid vraag ik wat hij/zij precies voelt in zijn/haar lichaam. Soms kunnen cliënten dit direct duiden, zoals ‘een verkrampt gevoel in mijn buik’. Maar vaak weten mensen niet precies wat ze voelen en waar in hun lichaam. Dan krijg ik meer generieke antwoorden zoals ‘ik voel me onrustig’ of ‘ik voel me gespannen’. 

Gebruik maken van contrast helpt dan om dichter bij het gevoel te komen. Wanneer ik vraag ‘voel je het in je rechtervoet of in je linkerhand?’ is het antwoord vaak ‘neeee daar voel ik het niet’. Door op deze manier door te vragen wordt steeds duidelijker waar het gevoel niet zit en dus ook waar het wel zit en hoe het precies voelt. En het voelen van het gevoel is een essentiële stap in het proces.

Zo zijn er nog veel meer manieren waarop je contrast kunt gebruiken om jezelf te leren kennen en te ervaren. En stappen te zetten in jouw persoonlijke groeiproces!