fbpx

Hoe je jezelf kunt zien via anderen

Hoe je jezelf kunt zien via anderen

In de dimensie waarin wij leven, hier op aarde, hebben we te maken met dualiteit. Er is een ik en een ander. We lijken los te staan van elkaar. 

Dualiteit is een interessant onderwerp waar veel over te vertellen valt, maar hier focus ik me op hoe dualiteit je helpt om jezelf te zien via de ander. Dit werkt via projecties.

Een voorbeeld: Ik heb een periode gehad in mijn leven waarin ik moeite had met autoritaire, dominante mensen. Ik werd onzeker van hen, voelde me er niet prettig bij en had er ook een oordeel over. 

Wat gebeurt er vervolgens, er komen verschillende mensen met deze eigenschappen op mijn pad, o.a. in de vorm van leidinggevenden. Ik vond dit super vervelend en had helemaal geen zin om met deze mensen samen te werken. Maarja, ik moest wel…

Totdat ik besefte wat er (op energetisch niveau) gebeurde. Deze mensen kwamen natuurlijk niet voor niets op mijn pad. Ik had ze onbewust aangetrokken om iets te ontdekken in mijzelf wat ik onderdrukte, wat nog niet vrij was.

Wat ik afkeurde in hen, hun dominante gedrag, keurde ik ook af in mezelf. Waardoor ik dit deel, wat ook in mij zit, nauwelijks liet zien en me juist ging aanpassen in plaats van duidelijk zeggen wat ik vind en wat ik wil. 

Deze projecties lieten mij dus het deel zien in mezelf dat ik onderdrukte, zodat ik het vervolgens vrij kon maken. Het kon erkennen in mezelf.

En wat dat me brengt? Keuzevrijheid. Ik kan nu zelf kiezen hoe ik me gedraag, ik kan me duidelijk uitspreken, maar ik kan me ook aanpassen, afhankelijk van de situatie.

En je raadt het al, dit type mensen komt nu niet meer op mijn pad, of misschien ook wel, alleen ik heb er geen oordeel meer over en dus geen last meer van.

Ik ben benieuwd wat jij gespiegeld krijgt via de ander. Leuk als je me dat laat weten!