fbpx

De kracht van positieve verwachtingen

Bewustzijnscoach Catriene Smit

Verwachtingen maken zichzelf waar. De impact van een positieve verwachting is aangetoond in de Quantum fysica. En daarnaast veelvuldig bewezen in de psychologische wetenschap onder de naam ‘Pygmalion effect.’

Het eerste onderzoek was in 1963 met ratten. De onderzoeker had bordjes opgehangen bij twee kooien met ratten. Op het ene bordje stond dat het om speciaal getrainde, intelligente beestjes gaat. Bij de andere kooi werd vermeld dat er domme, slome ratten in zitten. In werkelijkheid was geen van de ratten getraind en waren het allemaal normale beestjes.

Studenten kregen de opdracht de ratten in een doolhof te stoppen en bij te houden hoe lang ze erover doen om de uitgang te vinden. Toen gebeurde er iets opvallends. De ratten waarvan de studenten dachten dat ze slimmer en sneller zijn presteerden ook echt beter. En significant; ze deden het bijna twee keer zo goed als de ‘domme’ ratten.

De onderzoeker ontdekte dat de verwachting en manier waarop de studenten de ratten behandelden (in houding, aanraking) de manier veranderde waarop de ratten zich gedroegen. Ze gingen er beter van presteren.

Het pygmalion effect

Het pygmalion effect is vervolgens in vele onderzoeken aangetoond, o.a. met kinderen op scholen. Ook hieruit bleek dat een positieve verwachting over het functioneren van de kinderen leidde tot de grootse vooruitgang bij die kinderen. Zij boekten daadwerkelijk betere resultaten dan de groep kinderen van wie de verwachting laag was.

De kern van het Pygmalion effect is dat mensen met geloof en inzet een ander kunnen beïnvloeden. Het doet denken aan het placebo-effect. Alleen gaat het hier niet om een verwachting waar we zelf beter van worden. Dit is een verwachting die anderen vooruit helpt.

Quantum wetenschap

Vanuit de Quantum wetenschap is dit principe logisch te verklaren. De (hoge) energetische frequentie van jouw positieve verwachting vormt een energetische match met één van de oneindige mogelijkheden in het Quantumveld. Die mogelijkheid wordt vervolgens gemanifesteerd in onze 3D realiteit. Zo wordt de verachting werkelijkheid.

Een heel mooi principe dus om toe te passen bij de mensen die je begeleidt. Voorwaarde is wel dat je er zelf ook echt in gelooft, anders werkt het niet. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit principe.