fbpx

Waarom voel ik mij onzeker?

Waarom voel ik me soms onzeker? Waarom wil ik leuk gevonden worden? Waarom heb ik bevestiging nodig van andere mensen? Waarom oordeel ik over mezelf of over anderen? Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg van cliënten en die ik mezelf ook veel gesteld heb. En waar ik nu meer inzicht in heb, dat ik graag met je deel in deze blog.

Die onzekerheid bevindt zich in de ‘persoonslaag’ of de ‘identiteitslaag’. We ontlenen onze eigenwaarde veelal aan externe factoren zoals het werk dat we doen, onze intelligentie, nationaliteit, religie, politieke voorkeur, onze standpunten, wat we hebben meegemaakt in ons leven en wat we leuk vinden en niet leuk vinden. Soms zijn deze ‘labels’ en verhalen die we over onszelf vertellen positief. Dan voelen we ons zelfverzekerd op een bepaald gebied zoals een kennisgebied, sport of interesse. Maar vaker zijn deze labels en verhalen negatief. Dat leidt tot gevoelens van onzekerheid en ‘niet goed genoeg zijn’.

Wanneer we dieper kijken, naar de ‘zijnslaag’ en intunen op wie we echt zijn, dan ervaren we geen onzekerheid. Dan zijn we namelijk voorbij het ego, voorbij onze labels en verhalen.

Maar wie ben je dan echt, zonder je labels en verhalen?

Je authentieke, echte zelf kent geen angst of onzekerheid. Maar is pure liefde, vreugde en creativiteit en verbonden met alles en iedereen. In de kwantumfysica heet dit ‘entanglement’. Dat betekent dat deeltjes die eens met elkaar verbonden zijn, voor altijd met elkaar verbonden zijn, ongeacht de locatie. Op die laag is er dus geen behoefte om te oordelen of jezelf te vergelijken met anderen, aangezien alles met elkaar verbonden is.

‘Ik ben’ is dynamisch

Maar hoe weet je dan of je in de persoonslaag zit of in de zijnslaag?
Je bent energie die continu in beweging is. Net zoals alles in de natuur continu in beweging is. ‘Ik ben’ is niet statisch maar dynamisch. De ene keer ben je angstig of onzeker en zit je dus in de persoonslaag. Op een ander moment voel je je geïnspireerd of dankbaar en ben je ingetuned op wie je echt bent. Dit verschilt van moment tot moment.

Dit besef helpt mij om alle gevoelens makkelijker te accepteren. Als ik me onzeker voel weet ik dat mijn ego aan het roer staat. Dat ik me laat leiden door het verhaal dat ik mezelf vertel dat ik niet goed genoeg ben of iets niet kan. Dat onprettige gevoel van onzekerheid is een signaal dat aangeeft dat wat ik geloof niet klopt met wie ik werkelijk ben.

En ik kan vervolgens zelf de keuze maken om uit dit verhaal te stappen en af te stemmen op wie ik echt ben. Zodat mijn onzekerheid vanzelf meer naar de achtergrond verschuift. En dat voelt toch een stuk fijner.

“The ultimate truth of who you are is not I am this or I am that, but I Am.” Eckhart Tolle