fbpx

Waarom hebben belemmerende overtuigingen zo’n grote invloed op je leven?

Er wordt veel over geschreven door coaches en psychologen; belemmerende overtuigingen. Belemmerende overtuigingen zijn negatieve, repeterende gedachten zoals: ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘het leven zit me niet mee’, ‘ik moet hard werken om succesvol te zijn’ of ‘ik heb niet genoeg tijd’.

Maar waarom hebben deze negatieve gedachten zo’n grote invloed op je leven? En hoe werkt dat precies in het brein? Daar ga ik meer over vertellen in deze blog.

Het verschil tussen de bewuste en onbewuste geest

Wat cruciaal is, is het onderscheid tussen de bewuste geest (conscious mind) en de onbewuste geest (subconscious mind). De reden waarom dit onderscheid zo relevant is, is omdat we denken dat we in ons leven bewuste, rationele keuzes maken met onze bewuste geest. Maar de realiteit is dat maar liefst 95% van onze beslissingen en dus ons gedrag wordt aangestuurd door ons onderbewustzijn.

De bewuste geest bevindt zich in de neocortex. Bij mensen is dit deel zeer sterk ontwikkeld in vergelijking tot andere soorten. Met onze bewuste geest kunnen we nadenken en logisch redeneren. Het is ook de plek van onze wensen, intenties, creativiteit en vrije wil.

De bewuste geest bepaalt slechts voor 5% hoe ons leven eruitziet. Dat verklaart ook waarom het soms niet lukt onze wensen en verlangens te realiseren. De onbewuste geest denkt er dan anders over dan de bewuste geest en overruled deze.

De onbewuste geest bevindt zich meer in het midden en de onderkant van de hersenen. Dit is het autonome zenuwstelsel. Het regelt alle automatische processen, waar je dus niet over na hoeft te denken. Zoals ademhaling, spijsvertering, herstel van het lichaam na ziekte etc. Je kunt het autonome zenuwstelsel zien als een enorme processor die al deze processen tegelijkertijd uitvoert. Dit is ook de plek waar alle aangeleerde gewoonten zijn opgeslagen, zoals fietsen, schrijven, voetballen. En dit is de plek, en dat is interessant, waar onze onbewuste gedachtenpatronen, onze overtuigingen over onszelf en over de wereld zijn opgeslagen. Onze conditionering.

Deze (veelal negatieve) overtuigingen bepalen dus voor 95% ons gedrag! Daarom is het zo belangrijk dat onze overtuigingen ondersteunend zijn aan de wensen en intenties van onze bewuste geest. Dan kunnen we op een makkelijke manier, zonder veel moeite het leven creëren dat we willen.

Hoe kun je belemmerende overtuigingen positief ombuigen?

Dat begint met bewustwording van je eigen overtuigingen. Als je niet weet dat je ze hebt, kun je ze ook niet veranderen. Maar juist omdat ze automatisch zijn, dus ingesleten zijn in je  onderbewustzijn, zie je ze vaak niet.

Een manier om erachter te komen is kijken naar je gedrag, aangezien je overtuigingen je gedrag aansturen. Stel je wilt een andere baan, maar het lukt niet om dat te realiseren. Dan heb je wellicht overtuigingen zoals ‘die baan krijg ik toch niet’ of ‘anderen zijn meer geschikt dan ik’. Dan zal het inderdaad lastig worden om die baan te krijgen.

Wanneer je inzicht hebt in je negatieve overtuigingen kun je ze veranderen. Dat betekent dat je je onderbewustzijn gaat ‘herprogrammeren’. Daar zijn verschillende methodes voor. Wil je hier meer over weten, download dan mijn e-book: 7 manieren om een positieve mindset te trainen.