fbpx

Hoe kun je je emoties gebruiken als feedback systeem

Het wordt vaak gezegd: volg je hart (in plaats van je hoofd). Maar waarom dan precies en hoe kun je emoties inzetten als navigatiesysteem om jouw intenties, jouw doelen te realiseren? Wat is bijvoorbeeld de boodschap van de emotie ‘frustratie’. Dat ga ik toelichten in deze blog.

Emoties geven je informatie

Emoties geven je enorm veel informatie over hoe het met je gaat en in hoeverre het leven dat je leeft afgestemd is op wie je bent en wat je wilt. Ze geven tot op detailniveau aan of de stappen die je zet nog kloppen met je diepste intenties. Iedere emotie geeft feedback op iets wat in jou verandert en wat je bij mag stellen.

Emoties zijn energie. Iedere emotie heeft zijn eigen, unieke frequentie. Emoties zoals dankbaarheid en vreugde hebben een hoge frequentie en zorgen voor verruiming in je gevoelssysteem. Je bent on track en dat voelt goed. Emoties als angst en onzekerheid hebben een lage frequentie en zorgen voor vernauwing in je gevoelssysteem. Misschien herken je dat wel, het gevoel dat er iets aan je knaagt of een knoop in je maag. Deze vernauwing is een signaal dat je iets mag bijstellen in jezelf.

Hoe werkt dat dan precies?

Denken en voelen op elkaar afstemmen

Je gedachten, of liever gezegd je overtuigingen, beïnvloeden de keuzes die je maakt in het leven en sturen voor een groot deel je gedrag aan. Als jouw overtuigingen niet in lijn zijn met jouw diepere intenties voelt dat niet goed. Je emotionele systeem vertelt je dat wat je gelooft niet overeenkomt met wie jij werkelijk bent. En dat voelt vernauwend. Dit vernauwende gevoel kun je zien als een signaal. Een signaal om je overtuigingen bij te stellen. Je emoties zijn dus een feedback systeem die je helpen om constructieve gedachten te kiezen die ondersteunend zijn aan je doelen.

De betekenis van frustratie

Ik zal dit toelichten met een voorbeeld. Een cliënt van mij wilde een volgende stap maken in haar carrière. Ze was hier al een tijd mee bezig en klaar om dit ‘doel’ te bereiken. Echter het lukte maar niet om dit te realiseren en dat zorgde voor een gevoel van frustratie.

Vervolgens zijn we gaan kijken naar de boodschap van frustratie. Frustratie geeft aan dat iets je tegenhoudt je doel te realiseren. Dit kunnen mensen zijn (het gevoel dat iemand je dwars zit), regels of je eigen overtuigingen. Meestal is het dit laatste, zo ook bij mijn cliënt. Haar overtuigingen waren: ‘Ik heb niet genoeg ervaring om deze stap te zetten’ en ‘ik word niet voldoende gesteund door mijn omgeving’. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het herkaderen van haar overtuigingen zodat deze haar verlangens ondersteunen in plaats van saboteren.

Volg je hart

Ik heb mezelf wel eens afgevraagd waarom we dit navigatiesysteem regelmatig negeren. Dat komt omdat we gewend zijn geraakt aan negatieve gevoelens. Vaak kiezen we voor de makkelijke weg zoals pijn onderdrukken of projecteren in plaats van echt voelen en luisteren naar de boodschap van de emotie.

Dus ja, volg je hart en luister naar de signalen van je emoties, dan wordt het een stuk makkelijker om jouw levensdoelen te realiseren.

Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar de betekenis van specifieke emoties die je ervaart in jouw leven? Neem dan contact met mij op.