fbpx

Energie in balans

‘Ik voel me zo needy’ zegt mijn cliënt. ‘Dat is een heel onrustig gevoel en ik schaam me er ook nog eens voor.’ Mijn cliënt voelde zich behoeftig, behoeftig naar aandacht en erkenning van andere mensen. Om een leegte op te vullen in haarzelf.

Behoefte vertelt je dat er een tekort is

We zijn dieper ingegaan op de betekenis van behoefte. Je fysieke en energetische lichaam geven continu signalen af waar zij behoefte aan hebben. Heb je het warm, dan krijg je behoefte aan verkoeling. Ben je overprikkeld, dan krijg je behoefte aan stilte. En heb je de hele dag achter je laptop gezeten dan krijg je behoefte aan beweging. Zo geeft je lichaam steeds aan wat het nodig heeft om in balans te komen en blijven. Dan functioneren je lichaam en geest namelijk optimaal. Wanneer je die signalen negeert kan dat aanzienlijke gevolgen hebben. Zo kan bijvoorbeeld structureel genegeerde stress leiden tot een burn out. Er is dan sprake van een flinke disbalans die hersteld moet worden.

Behoefte vertelt je dus dat je een tekort hebt dat opgevuld moet worden.

Op jacht

Echter, de behoeftigheid van mijn cliënt zat op een andere laag. Haar behoeftigheid kwam voort uit de gedachte, de overtuiging, dat zij iets buiten zichzelf nodig heeft om zich goed te voelen. Zij had een enorme behoefte aan aandacht en erkenning van andere mensen. In het verleden heeft dat haar een fijn gevoel gegeven en nu denkt ze dat nodig te hebben om een tekort in haarzelf op te vullen. Dat gevoel van tekort stuurt haar op jacht.

Deze behoeftigheid is dus anders dan het fysieke tekort of de energetische disbalans waar ik het eerder over had. Dit is een tekort dat zij zelf (onbewust) bedacht heeft, als compensatie voor de disconnectie met haarzelf. Deze behoeftigheid (of neediness zoals ze het zelf noemt) vertelt haar dus dat ze afgescheiden is geraakt van haarzelf. Ze denkt van alles nodig te hebben buiten haarzelf om zich gelukkig en in balans te voelen.

Verbinding met jezelf

In de sessies kwam naar voren dat deze behoefte aan erkenning, aan gezien en geaccepteerd worden ontstaan is in haar jeugd. Ze is aan de slag gegaan om weer in verbinding te komen met haarzelf, om dat fijne gevoel uit haarzelf te halen. Daarnaast heeft ze haar focus verlegd van ‘gemis’ naar kijken wat er nu al is dat goed voelt en daar meer aandacht aan geven.

De tekorten die ze dacht te hebben zijn opgelost en ze kan nu gewoon zijn wie ze is. Op een manier die zij fijn vindt en die bij haar past. Ze heeft haar omgeving niet meer nodig om zich goed te voelen en dat is een enorme bevrijding.

En het mooie is dat ze nu ook andere mensen aantrekt in haar leven. Geen mensen meer die graag haar tekort willen opvullen, zodat er emotionele afhankelijkheid ontstaat. Maar mensen die gelijkwaardig zijn zodat er ook gelijkwaardige relaties ontstaan in haar leven.

Komt dit je bekend voor of wil je hier meer over weten, laat het me weten!