fbpx

2 unieke eigenschappen van de mens: zelfreflectie en vrije wil

Maar maken we hier eigenlijk wel gebruik van?

Twee van de meest unieke kenmerken van de mens zijn de mogelijkheid tot zelfreflectie en vrije wil. Dat betekent dat we kunnen zien waar we nu staan, waar we vandaan komen en kunnen beslissen waar we heen gaan. Dit klinkt heel logisch en vanzelfsprekend, maar in de praktijk is dat niet altijd zo.

Als ik naar mezelf kijk kan ik zeggen dat ik de eerste 35 jaar van mijn leven (ik ben nu 42) onbewust geleefd heb. Ik dacht wel dat ik mijn eigen keuzes maakte en mijn eigen weg ging, maar ik liet me grotendeels leiden door mijn conditionering, mijn onbewuste ‘programma’s’.

Een mooi voorbeeld hiervan is één van mijn eerste relaties, waar ik maar liefst zeven jaar in gezeten heb. Achteraf wist ik al veel eerder dat dit niet de juiste match was, maar toch bleef ik. Waarom? Omdat ik me liet leiden door mijn mentale programma’s. Onbewust was ik bang om weg te gaan omdat ik dacht dat ik niets beters zou vinden. Ik was er heel goed in om de situatie voor mezelf ‘recht te praten’. Met dingen als: We hebben het toch best leuk samen, we maken mooie reizen, geen enkele relatie is perfect, het gras is altijd groener bij de buren en ga zo maar door. Terwijl ik diep van binnen natuurlijk wel voelde dat dit niet klopte, maar naar dat gevoel luisterde ik niet.

Als ik op dat moment in staat was geweest tot echte zelfreflectie en eerlijk was geweest naar mezelf, had ik een andere keuze gemaakt. En dit geldt voor veel dingen in mijn leven. En het punt is, dat je daar pas later achter komt, wanneer je wel gaat reflecteren;-) En dat is helemaal niet erg. Want van iedere ervaring leer je weer.

Maar ik vind het wel heel fijn om deze unieke eigenschappen nu daadwerkelijk te gebruiken. En dat begint dus met zelfreflectie. Je bewust worden van je eigen ‘programma’s. Wanneer je je eigen (zelfsaboterende) programma’s herkent en erkent kun je de programma’s stoppen en een andere keuze maken. Dat is vrije wil.

Wil je meer weten over de werking van mentale programma’s en hoe je je geest kunt herprogrammeren? Download dan mijn e-book: 7 manieren om een positieve mindset te trainen.