fbpx

Mijn blokkade op het woord ‘strategie’

Afgelopen week volgde ik een EFT training bij mijn eigen coach. EFT staat voor Emotional Freedom Technique. De methode is gebaseerd op ‘tappen’ op specifieke acupressuurpunten. Hierbij doorloop je de stappen van het probleem identificeren, accepteren, neutraliseren en vervangen.

Één van de zaken die bij mij naar boven kwam die dag was mijn blokkade op het woord ‘strategie’. Onbewust had ik allerlei associaties bij dit woord waardoor het een negatieve lading had gekregen. Hierop reflecterend begrijp ik wel waar dat vandaan komt. Na mijn studie heb ik lange tijd gewerkt in de corporate wereld. Een groot deel van mijn tijd was ik bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van strategieën voor diverse merken. (Toen vond ik dat overigens nog wel heel aantrekkelijk klinken;-)). Het kwam erop neer dat ik voornamelijk bezig was met het maken en doorrekenen van jaarplannen en dit vervolgens vertalen naar flashy powerpoint presentaties. Onbewust heb ik hier zoveel weerstand tegen gekregen dat er een blokkade is ontstaan op dit woord.

Liever 1 geïnspireerde actie, dan 10 acties omdat het zo in mijn plan staat

Tijdens het tappen heb ik dat losgelaten en mijn eigen invulling gegeven aan strategie. En dat is voor mij mijn intuïtie en gevoel volgen in het moment. Zo vind ik het nu veel waardevoller om per dag 1 actie te verrichten die helemaal voortkomt vanuit intuïtie en inspiratie dan 10 acties uit te voeren omdat ze onderdeel zijn van mijn strategie en ik ze dus moet doen omdat ik denk hiermee mijn doelstellingen te behalen. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat er iets mis is met jaarplannen en strategieën. Of dat je niet meer hoeft na te denken. Ook ik gebruik mijn hoofd wel degelijk. Niet als basis om ideeën te genereren, maar wel om na te denken over de vorm en uitvoering.

Contentkalender nieuwe stijl

Een voorbeeld hiervan is mijn contentkalender. Vanuit mijn oude manier van denken had ik een paar maanden geleden een mooie contentkalender opgesteld met topics waar ik iets over wil schrijven. Op het moment dat ik de kalender maakte had ik een goed gevoel bij de onderwerpen. Maar als ik dan later een blog wilde schrijven en ik keek ernaar had ik niet dat enthousiaste wow gevoel van ‘yes, ik ga ermee aan de slag’.

En het grappige is, dat nu ik die contentkalender heb losgelaten, de ideeën binnenstromen. Soms ontstaat een idee n.a.v. een gesprek met een cliënt, soms n.a.v. iets dat ik lees en vaak komt het spontaan binnen. Deze post die je nu leest is daar een voorbeeld van. Ik werd vanochtend wakker met het gevoel dat ik hier iets over wilde schrijven.

En het mooie is ook dat ik ‘vroeger’ eerst de structuur van mijn blog zou uitwerken in een aantal bullet points. Maar ook dat heb ik losgelaten. Ik begin gewoon te schrijven en het vormt zich vanzelf. En het gaat nog een stuk sneller ook!

Wil je meer weten over hoe je jouw blokkades kunt doorbreken en meer vanuit intuïtie kunt leven? Laat het me weten dan help ik je verder!