fbpx

Mijn persoonlijke ervaring met codependency

Ik keek laatst naar een film en in een romantische scène werd door één van de acteurs gezegd: ‘you make me complete’. Naast het feit dat ik niet hou van dit soort zoetsappigheid riep het een gevoel van afkeer op dat ergens anders mee te maken heeft. En dat is codependency. (Ik gebruik het Engelse woord omdat ik er geen mooie Nederlandse vertaling voor weet.)

Wat is codependency?

Codependency betekent dat er een bepaalde afhankelijkheid is in een relatie. De relatie is dus niet gelijkwaardig. Partners proberen hun gevoel van eigenwaarde te verkrijgen via de ander. Het stereotype voorbeeld hiervan is de narcistische man met de onzekere vrouw. Maar er zijn vele andere vormen. (En naast codependency in relaties bestaan er ook andere vormen van afhankelijkheid, zoals verslaving aan bepaalde middelen.)

In een gezonde relatie is sprake van interdependency. Twee autonome mensen hebben een liefdevolle relatie zonder hun gevoel van eigenwaarde te ontlenen aan de ander of hier concessies in te doen.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb het zelf ook ervaren in twee van mijn relaties. Ik zocht (onbewust) naar bevestiging en waardering van mijn partner omdat ik het niet volledig in mijzelf vond. Alsof mijn partner een bepaalde leegte, een gemis in mezelf moest opvullen. Dit leidde ertoe dat ik me veel heb aangepast. Aangepast aan de wensen en behoeften van de ander om zodoende erkenning te krijgen.

Het heeft best een tijd geduurd voordat ik doorhad in wat voor destructief patroon ik zat. Het drong pas echt tot me door toen de pijn van niet volledig mezelf zijn en ‘aanpassen in ruil voor waardering’ te groot werd.

Relatie spiegel

En dat is het interessante aan relaties. Relaties zijn een spiegel voor wat er gaande is in jou. Mijn gevoel van onderwaardering werd dus continu gespiegeld en bevestigd door de ander. Hoe meer ik me ging aanpassen, hoe meer hij benoemde wat nog meer niet goed was. Totdat ik niet anders meer kon dan echt naar binnen gaan en aan mezelf werken.

Achteraf ben ik dankbaar voor deze ‘relatie spiegel’. Ik had deze triggers nodig om echt wakker te worden en de acceptatie, erkenning en liefde te vinden in mezelf. Kortom, de transitie van ‘you make me complete’ naar ‘I am complete’.

Herkenbaar en wil je meer in je eigen kracht komen te staan? Download dan mijn e-book: 7 manieren om een positieve mindset te trainen.