fbpx

Entanglement in relaties

Eén van de principes van de Kwantumfysica die mij erg veel inzicht heeft gegeven is de werking van entanglement. Entanglement betekent energetische verbondenheid. We zijn verbonden met dat wat we niet kunnen / willen laten gaan. Dit kan positief zijn (bijv. entanglement met vrienden) of negatief (entanglement met trauma, oordeel, onopgelost conflict, overtuigingen).

Wanneer je een relatie aangaat met iemand kies je bewust voor entanglement. Er ontstaat een emotionele verbinding met de ander. Wanneer de verbinding in balans is kan dit erg mooi en verrijkend zijn. Wanneer de verbinding echter uit balans is, is er sprake van een bepaalde afhankelijkheid in de relatie. Een ongelijkwaardige relatie kun je zien als een negatieve, niet helpende vorm van entanglement. (Wil je meer weten over afhankelijkheid in relaties, lees dan mijn vorige blog over codependency.)

Untanglement is een bewust proces

Het beëindigen van een (niet werkende) relatie vraagt om een bewust proces van untanglement. Hier gaat het nog wel eens mis aangezien veel mensen dit vergeten.

Onlangs had ik een cliënte die meer dan een jaar geleden haar relatie had verbroken. Ze vroeg zich af waarom het haar niet lukte een nieuwe relatie aan te gaan. Ze was tenslotte al meer dan een jaar uit elkaar en was eraan toe. Een belangrijke reden waarom dit nog niet was gelukt, was dat er sprake was van entanglement met haar ex-partner. Wanneer zij over haar ex-partner sprak kwamen er emoties naar boven als boosheid, irritatie en schaamte. Deze emoties lieten zien dat er nog sprake was van een emotionele verbinding. Het proces van untanglement was dus nog niet voltooid.

Hoe werkt untanglement?

Er zijn verschillende manieren om tot untanglement te komen. Effectieve methodes zijn EFT (Emotional Freedom Technique) en EMDR. EMDR wordt veel gebruikt bij traumaverwerking. In deze therapievorm wordt de emotionele lading van een gebeurtenis afgehaald wat leidt tot untanglement.

Een andere manier die je zelf kunt toepassen is vergeving. Vergeving is niet iets wat je doet voor de ander, maar voor jezelf. Wanneer je in staat bent de ander te vergeven bevrijd je namelijk jezelf van de negatieve emoties die je vasthouden in het verleden.

Mijn cliënte is het proces van untanglement aangegaan met behulp van EFT en vergeving. Het loslaten van de negatieve emoties leidde tot untanglement van haar ex-partner, waardoor zij nu energetisch beschikbaar is en open staat voor een nieuwe relatie. Zij kan nu ‘entanglen’ met de toekomst die ze wil creëren.