fbpx

Welke angst herken jij bij jezelf?

Catriene Smit, lifecoach

In een eerdere post schreef ik over mijn angst voor afwijzing. Een dag later had ik een mooi gesprek met een cliënt over haar angst om in de val te lopen. Om klem te zitten in een relatie. Deze angst zorgt ervoor dat zij vermijdt om te close te worden met een mogelijke partner. Uit angst haarzelf te verliezen en overspoeld te worden door de behoeften van de ander.

Dit gesprek bracht mij op het idee om een aantal veel voorkomende angsten te benoemen.

Er is een aantal ‘basisangsten’ die ik vaak tegenkom bij cliënten. Ik deel ze graag met je, zodat je kunt kijken waarin jij je het meest herkent. Dan kun je er namelijk mee gaan werken.

Verlatingsangst

Deze angst komt op als iemand tekenen laat zien van verwijdering of minder aandacht voor je heeft. Onbewust associeer je dit met niet geliefd zijn of niet goed genoeg zijn.

Angst om gecontroleerd of gemanipuleerd te worden

Als iemand je vertelt wat je moet doen ga je in de weerstand. Omdat je denkt dat die ander je klein maakt, niet respecteert of zelfs manipuleert.

Angst om niet gezien te worden / genegeerd te worden

Als je niet de aandacht krijgt die je graag wilt, trek je de conclusie dat jouw wensen en behoeften niet belangrijk zijn en niet in overweging worden genomen. Dit kan ertoe leiden dat je je niet uitspreekt of dat je je juist gaat overschreeuwen om gehoord te worden.

Angst voor afwijzing

Als je ‘nee’ te horen krijgt vat je dit persoonlijk op en neem je aan dat je niet goed genoeg bent of niet gewaardeerd wordt.

Angst voor kritiek

Je associeert kritiek met niet goed genoeg zijn of niet geaccepteerd worden. Dit kan ertoe leiden dat je onmiddellijk in de verdediging schiet wanneer je feedback krijgt.

Angst om in de val te lopen / klem te zitten

Je vermijdt te close te worden met iemand, uit angst jezelf te verliezen, te verstikken of overspoeld te worden door de behoeften van de ander. Dit kan ertoe leiden dat je bepaalde mensen vermijdt, uit angst dat ze teveel van je vragen.

Angst om veroordeeld te worden / te worden gezien als slecht persoon

Als iemand je vraagt verantwoordelijkheid te nemen voor een voorval, vat je dat op als beschuldiging. Hierdoor kun je terughoudend worden in verantwoordelijkheid nemen uit angst om niet begrepen of zelfs veroordeeld te worden. Je denkt dat jouw (goede) intenties verkeerd geïnterpreteerd worden.

Welke angst(en) herken jij bij jezelf? Leuk als je dat met me deelt!

En wil je meer weten over hoe ik jou kan helpen bij jouw angsten? Neem dan contact met me op.