De lockdown duurt voort en ik merk dat de combinatie van thuiswerken en thuisonderwijs me steeds zwaarder valt. Om 9 uur de kids klaarzetten voor Teams, zelf inloggen op Zoom voor een meeting met collega’s. Terwijl ik net denk dat alles onder controle is roept mijn zoon: ‘Maham, het werkt niet!’ Ik probeer één en ander te fixen en tegelijkertijd te luisteren naar wat er op Zoom gebeurt.
De eerste etappe zit erop en de kinderen zijn hun schoolwerk aan het doen. Top, denk ik, dan kan ik zelf wat mails beantwoorden. De rust is echter van korte duur, na 20 minuten roept mijn dochter: ‘Mam, ik ben al klaar voor vandaag!’ Oh nee denk ik, dat kan toch niet. Ik probeer haar te motiveren voor de rekensommen, zodat ik nog wat meer tijd heb om mijn eigen werk af te ronden.
De rest van de dag verloopt net zo chaotisch; ik laveer tussen helpen met schoolwerk, bellen met collega’s, werken aan een presentatie voor een klant, een appel schillen en ga zo maar door. Aan het einde van de dag ben ik kapot.
Dit is het verhaal van één van mijn cliënten. Ze vertelt het me tijdens een sessie en ik voel haar stress.
Emotionele stress
De meest voorkomende vorm van stress die wij ervaren is emotionele stress. Dit is stress die niet veroorzaakt wordt door een direct gevaar van buitenaf, maar door negatieve gedachten en gevoelens. Vaak zit achter emotionele stress bepaalde angst of onzekerheid over de toekomst. Zo ervaren veel ouders in deze tijd angst om geen grip te hebben op de situatie. Of de angst om alle ballen in de lucht te moeten houden en vervolgens tekort te schieten of te falen.
‘Humans are the only species that can imagine stressors, and their body reacts as if it was real.’ Robert Sapolsky.
Dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Je lichaam reageert namelijk direct op de emotionele stressor. Hierdoor raak je ook fysiek uit balans. Zo heeft mijn cliënt last van hoofdpijn en moeheid. En dit zorgt er weer voor dat zij gevoeliger is voor negatieve gedachten en druk van buitenaf. Normaliter zou zij bijvoorbeeld enthousiast aan de slag gegaan zijn met extra vragen van de klant, maar nu geeft haar dat een gevoel van onrust en bevestigt dat haar (negatieve) gedachte tekort te schieten.
De lat minder hoog
Maar, er is ook een lichtpuntje zegt mijn cliënt. ‘Ik heb geleerd van de vorige periode en weet nu wat ik anders wil doen om minder gestrest te zijn.’ Ik vraag haar naar haar belangrijkste leerervaring en dat is ‘de lat minder hoog leggen’. ‘Niet hoeven voldoen aan te hoge verwachtingen van mezelf en van anderen. Ik ga nu van tevoren keuzes maken en duidelijk aangeven wat wel haalbaar is en wat niet. Dat is winst.’
Vervolgens valt het stil en kijkt ze wat gespannen. ‘Maar wat nu als ik toch uit balans raak? Als ik ineens dat beklemmende gevoel ervaar en bang ben de grip kwijt te raken en tekort te schieten?’
In 5 stappen je negatieve gedachten en gevoel veranderen
Negatieve gedachten zorgen dus voor stress en deze stress versterkt weer de negatieve gedachten en gevoelens. Daarom is, juist in deze uitdagende tijden, een positieve mindset ontzettend belangrijk. Door je gedachten positief te veranderen, verandert namelijk direct je gevoel en zit je lekkerder in je vel.
Samen met mijn cliënt deed ik onderstaande oefening. Hiermee kun je een negatieve mindset eenvoudig veranderen in een positieve mindset.
Merk je dat je uit balans raakt, je je onrustig voelt of de controle verliest? Zoek dan even een rustig plekje op in huis (je slaapkamer of zelfs de wc) en doorloop deze 5 stappen. De oefening duurt maar een paar minuutjes.
Stap 1: Slow down. Haal 3 keer diep adem.
Stap 2: Laat de gedachtes en het gevoel er helemaal zijn. Observeer waar het gevoel zit in je lichaam. Zonder het te veroordelen. Dan zet je het namelijk vast.
Stap 3: Breng het gevoel in beweging. Hier hoef je niet veel voor te doen. Door het er helemaal te laten zijn, kan het vrij bewegen. Eventueel kun je het oplossen of laten gaan. Kijk wat goed voelt voor jou.
Stap 4: Zoek naar de best voelende gedachte die je op dit moment beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld de transformatie van ‘ik hou dit niet vol’ naar ‘ik heb al een meeting afgerond, de kinderen geholpen met schoolwerk en de ontbijtspullen opgeruimd. Ik gun mezelf nu een korte pauze om te ontspannen.’
Stap 5: Voel de opluchting.
Na deze oefening gaat mijn cliënt met hernieuwde energie en vertrouwen naar huis. Hoe ga jij om met stress in deze periode? Laat het me weten, ik ben benieuwd!
Wil je meer tools om te werken aan een positieve mindset?
Download dan hier mijn e-book: 7 manieren om een positieve mindset te trainen.